В Русия всичко е голямо и изглежда безкрайно и необятно: територията, дългата руска зима... и управлението на Владимир Путин. След като миналата неделя спечели изборите, той започва своя четвърти президентски мандат и ще е начело на Русия близо четвърт век.

Местните казват, че за да разбереш Русия, трябва да си преживял там поне няколко зими. Да си ял чебуреки, пелмени и борш в кръчмите, да си пил водка и коняк след премръзване, да си водил на маса десетки разговори.

За политиката, олигарсите и православието. И, разбира се, за Владимир Владимирович Путин.

В ненужния град

Това е Наро-Фоминск 11. Град, чието име е като пореден номер. Град, който всъщност не съществува.

Снимка: bTV

„Ужасен град, ужасен. лоши пътища, дерат ни с много пари, няма ремонти. Така живеем. Вонята във входовете е непоносима. и се пренася в домовете ни”, жалва се Татяна. Наро-Фоминск 11 е бивш военен затворен град. Бил е със специален статут до 2010 г. и там било разположено секретно ракетно поделение. После военните се отказали от него и той се оказал ничий.

Никой не го иска и – не дава пари за администрирането му. От него се отказали и Московска, и Калужска област. Границата между тях минава покрай жилищен блок. В домовете няма отопление, защото не е ясно коя от двете области отговаря за него. Няма нищо – полиция, Бърза помощ, аптека и болница.

Александра Ивановна е жена на бивш военен. Живее тук от 48 години с цялото си семейство в двустаен апартамент от 40 квадрата. В едната стая синът и снахата гледат бебето. В другата – тя гледа болния си мъж. С когото всъщност отдавна е разведена, но й е жал да го изостави.

Снимка: bTV

В стаите е 13 градуса.

В 13-те блока живеят няколкостотин човека. Преди имали своя избирателна секция. Вече нямат. Сега трябва да вземат рейса и да пътуват 20 километра до секция в друго населено място. А всъщност се намират само на 85 километра от Москва. „Преди ни докарваха бюлетини да гласуваме и имахме секция. Сега ние от Московска област трябва да гласуваме в някакъв колхоз, представяте ли си?”, гневи се Александра Ивановна.

Въпреки тази картина, хората обаче ще гласуват. За Путин. Може да има проблеми, но пенсиите идват навреме и жителите на ненужния град си живеят… „някак”.

И докато властите в Наро-Фоминск 11 вземат решение – в Московска или в Калужска област да е този град, децата му продължават да играят в снега. Между бомбоубежището и замръзналата вода на мръсния канал. Хората казват, че всъщност са благодарни за студа навън. Защото така поне им е спестена миризмата. И за снега, защото така запълва ужасните дупки по улиците.

Снимка: bTV

Така е в Наро Фоминск 11. Но на Рубльовка животът е друг. Къщи за милиони. Стени, високи по три метра. И хора, които наистина живеят добре. Тук обаче никой не иска да говори.

Снимка: bTV

А и тези хора няма как да ги срещнеш – те винаги са в колите, зад оградите или стените си. Живеят в друг, много по-различен свят.

(Пародия на) избор

Междувременно, на един от най-големите пазари в Москва има и нови, и стари неща, но няма купувачи, жалват се продавачите. „Напоследък е много, много лошо положението. Хората обедняха. Не мога да взема дори половината цена на стоката, която продавам”, разказва Виктор, който продава предмети от XIX век.

Снимка: bTV

Хората казват, че изборите няма да променят живота им. Затова се отнасят към тях спокойно и дори равнодушно.
Някои наистина харесват Владимир Путин. Други казват, че винаги ще гласуват за кандидата на комунистите. А трети – че с оглед на кандидатите, всяко гласуване е голям компромис.

И политолозите са съгласни с това твърдение. И допълват, че с оглед на разположението на силите опозицията е била обречена от самото начало да загуби.

„Специфичното е, че имаше 7 кандидати, които разбираха, че няма да победят, но участват в изборите за президент, защото те са чудесна платформа за представяне на идеи и в последствие – за доразвиването на тези идеи на парламентарните избори. ние Даже имаме шега, че който не се е кандидатирал за президент, не е никакъв политик. Тоест, политическата кариера започва с издигането за президент. и не е важно какъв процент ще получиш – 0,4 или 5, или 10, хората разбират кой си”, обяснява Вячеслав Смирнов.

Снимка: bTV

Изборите в Русия са трудно и скъпо занимание. От близо 60 желаещи да се кандидатират, до участие във вота бяха допуснати само 8 човека. Нещо като прикрит финансов ценз. По думите на анализатора Смирнов половин милион долара отиват само за организационни разходи заради мащабите на страната. Затова и седмината конкуренти на Путин са впечатлили със самата си способност в крайна сметка да се кандидатират.

„През цялото време всички знаехме, че тези хора повече от 4 процента няма да получат. но за тях се гласува както за любим футболен отбор или актьор”, посочва той. И опозиционните кандидати сякаш го знаеха през цялото време. Затова и също не се напрягаха особено. Така оправдаха всички очаквания на политолозите – че ще се борят не за първото място, а за второто и всяко друго, което е различно от срамното последно.

Снимка: bTV

Така разликата между Владимир Путин и комуниста Павел Грудинин се оказа повече от 60%. Огромна дистанция между първото и второто място. Въпреки това, кампанията беше тежка и ожесточена. А в борбата за проценти бяха хвърлени всички усилия и средства.

ТВ водещата Ксения Собчак дори успя да уреди поставянето на мемориална плоча на убития край Кремъл Борис Немцов. И докара на тази церемония сина на Немцов Антон. В крайна сметка обаче, случи се това, което всички знаеха и очакваха. Изненади и изненадани нямаше.

Какво следва?

Така изборите приключиха. И въпреки, че имаше очаквания за масови протести – нищо такова не се случи.

Снимка: bTV

От Левия фронт на Сергей Удалцов обявиха, че не признават изборите, но тази новина дори не влезе във вечерните емисии новини. И докато той даваше разпалени изявления на площада, всички загубили кандидати отидоха да се срещнат с Владимир Путин.

Някои от кандидатите дори разчитат техните партии да бъдат представени при сформирането на новия кабинет. И въпреки че не го казват официално, вече имат планове за властта.

Снимка: bTV

Анализаторите казват, че руската душа трудно се разбира. Например, скандалът с отравянето на Сергей Скрипал само затвърди авторитета на Путин, казват те. Защото според тях руският човек не се страхува от санкциите на Европа.

В крайна сметка, само около 20 процента от всички руснаци имат международен паспорт. На другите той просто не им трябва.