Европейската комисия възнамерява да спре милиони евро от европейските фондове за Румъния. Официалната причина за решението на изпълнителния орган на ЕС са констатираните проблеми в антикорупционните процедури, които прилага страната.

„Замразяването” ще обхване към 500 млн. евро, посочи пред Ройтерс неназован източник от ЕС. Парите бяха предназначени за покриване на част от разходите за проекти по програмите „Транспорт”, „Регионално развитие” и „Околната среда”. Според румънските медии мярката ще засегне и „Увеличаване на икономическата конкурентоспособност”.

От Комисията обявиха, че са решили на блокират и основната част от бъдещото структурно финансиране по три от въпросните четири програми, заради „сериозни пропуски” в управлението и контрола върху разходването на средствата.

„Проблемите са в сферите на обществените поръчки, управлението на финансите, откриването и предотвратяването на измами и конфликт на интереси,” се казва в разпространено от Брюксел изявление. „Мерките, които се предприемат днес са част от редовна процедура за защита на финансовите интереси на ЕС и начина, по който се използват парите на данъкоплатците.”

От присъединяването си към Евросъюза през 2007 г. Румъния е получила 20 млрд. евро от европейските фондове за подобряване на инфраструктурата и икономиката си. Сега обаче Брюксел обяви, че докато Букурещ не реши посочените проблеми, няма да получи парите.

Последният одит на плащанията към Румъния беше направен през юни и юли. Спрените фондове отговарят за между 10 и 25% от общите плащания за Румъния по четирите програми.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!