Броят на починалите вследствие на аномалните горещини в Индия през последната седмица вече надхвърли 2300, предаде ДПА, като се позова на властите.

Най-горещо е времето в южните щати Андхра Прадеш и Телангана, където жегата е взела общо 2261 жертви. Най-много хора са починали в Андхра Прадеш - 1677.

Властите в щата обаче поставиха реалния брой на жертвите под съмнение. Той се е удвоил, откакто регионалното правителство обявило, че ще изплаща компенсация в размер на 100 000 рупии (1570 долара) на семейството на всеки починал.

В резултат във всеки окръг е била създадена комисия, която да разследва смъртните случаи. До момента е удостоверено, че само около 600 души са починали в Андхра Прадеш от жегата.

Горещините са взели над 60 жертви в щатите Ориса, Мадхия Прадеш и Гуджарат.

Дъждове през уикенда са довели до понижаване на температурите на някои места. Очаква се обаче горещата вълна да поотмине чак след нови валежи през следващите три-четири дни.

Сегашната гореща вълна в Индия е петата най-смъртоносна в историята на Земята и втора в страната. Аномални горещини в южноазиатската държава през 1998 г. причиниха смъртта на 2541 души.