Над половин милион души са загубили битката с COVIID-19 в САЩ. Това е почти същият брой американци, загинали през Втората световна война, Корейската война и Виетнамската война, взети заедно, съобщава Си Ен Ен.

"Трябва да устоим на изкушението да гледаме на всеки живот като на статистика. Трябва да го направим, за да почетем мъртвите", каза в телевизионно обръщение президентът Джо Байдън.

Снимка: EPA

Държавният глава призова американците да преодолеят партийните си пристрастия и да спазват нарежданията на здравните власти, за да ограничат разпространението на вируса.

„Не демократите или републиканците умират от вируса. Това са нашите сънародници, приятели, майки, бащи, дъщери. Трябва да се борим заедно като един народ, като Съединените американски щати. Това е единственият начин да победим този вирус, обещавам ви", добави той.

След речта Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис запазиха минута мълчание и участваха в церемония със запалване на 500 свещи, символизиращи  500-те хиляди загубени живота. Преди това държавният глава нареди всички американски знамена да се спуснат наполовина до края на седмицата в памет на жертвите.

Снимка: EPA

Ваксинацията срещу COVID-19 в САЩ

Правителството на Байдън опитва да ускори имунизацията срещу COVID-19. По данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията досега са използвани общо 64,2 милиона дози. С встъпването си на власт Байдън си постави за цел да бъдат ваксинирани най-малко 100 милиона души през първите му 100 дни на власт.

Въпреки мрачното положение, в което се намира САЩ в момента, според „Ню Йорк Таймс” все пак в страната има надежда, тъй като броят на новозаразените и на починалите съществено е намалял, а разпространението на ваксини постепенно набира скорост.

Остава обаче неяснота около новите варианти на COVID-19, някои от които са по-заразни, а може би и по-смъртоносни, така че може да са нужни месеци, преди пандемията да бъде овладяна.

Фармацевтичната компания "Пфайзер" заяви вчера, че очаква да доставя по над 13 милиона дози на седмица от ваксината си срещу COVID-19 към средата на март, предаде Ройтерс.

Това e два пъти повече в сравнение с доставките от началото на февруари. Досега "Пфайзер" е доставила в САЩ около 40 милиона дози. Компанията "Модерна" съобщи, че планира да достави 100 милиона дози до края на март и 300 милиона до края на юли.