Българите, които живеят във Великобритания, са стреснати от публикациите, според които в близките дни ще се отнеме правото на постоянно пребиваване на гражаните от Европейския съюз.

В същото време статистиката показва скок в броя на пристигналите на Острова наши сънародници.

Стара английска поговорка гласи, че тревата е по-зелена от другата страна на оградата. А британският премиер Тереза Мей най-вероятно ще построи висока ограда в опит да спре притока на емигранти. След референдума за брекзит броят на българите и румънците, дошли във Великобритания се увеличил, ето как сънародниците ни посрещнаха новината.

За да живееш във Великобритания, ти трябва силен характер, ни казва Теодор Боев. Работи там от 13 години - бил е администратор в голяма лондонска болница, но днес си изкарва прехраната в заведение за бързо хранене. Срещаме се в Кенсингтън гардън в обедната му почивка.

„Аз не мисля, че българите и румънците са страшни и че нещо могат да направят на държавата... въпросът е чисто политически според мен”, коментира Теодор Боев.

Същото мисли и Цветелина Пенкова. Завършила е Оксфорд, работи в банка. Изненадана е от намерението за спиране на емигранти от България и Румъния.

Експертите също не вярват намеренията на Тереза Мей да станат факт. Бившият финансов министър Симеон Дянков днес живее предимно в Лондон, където преподава икономика.

„Да и съм имал възможност и дори в университета да се видя с някои българи, които казват - при това положение знаем, че има две години преди брекзит действително да стане, по-добре да сме тук”, заяви Дянков.

Той се позовава и на последното изследване на британската национална статистика, според която броят на българите и румънците, дошли на Острова след референдума за три месеца се е увеличил рекордно – от 19 000 на 74 000. Но докато Великобритания е член на Евросъюза, крайните мерки не са възможни.

Българите, които живеят в Обединеното кралство, съветват тези, които тръгват натам да го направят, въпреки тревогите на местните политици.

Европейската комисия обяви, че ще разследва как Великобритания се отнася с гражданите на общността, които срещат бюрократични спънки. Брекзит наближижава, а играта на нерви между ЕС и Великобритания продължава.