Тази вечер ще имаме представа как би изглеждала Европа през следващите пет години. И едва ли ще се изненадаме, ако тя се окаже доста различна от досегашната. 

Един от най-важните въпроси е дали двата големи блока в Европарламента – ЕНП и ПЕС, ще удържат на натиска на националистическите течения и ще продължат ли да имат мнозинство в пленарната зала.

Прогнозните резултати в страните, които вече гласуваха, донякъде потвърждават тенденциите за предизвестения успех на екстремните политически движения. На места обаче, както и в Холандия, се оказа, че традиционните партии удържат на натиска.

От тази сутрин Брюксел е в центъра на световното медийно внимание. Над 1500 са акредитираните журналисти. Има и такива от страни извън ЕС, основно от Съединените щати и Китай.

Екипът на bTV ще следи всичко в изборния ден, както и емоциите извън сградата на Европарламента. Точно отпред е сцената на един от най-престижните джаз фестивали в Брюксел.

Някои от политическите сили ще се опитат да се възползват от атмосферата и избират да поканят феновете си в баровете наоколо – точно до сцената на фестивала, но и непосредствено до входа на Европейския парламент. 

Оказва се, че изборът на дата за джаз фестивала е станало случайно, но организаторите не са пожелали да я променят заради евроизборите.