Европейският съюз е предприел правни действия срещу Великобритания заради сделката за Брекзит. Това се случва, след като Брюксел призова Лондон да се откаже от промени по споразумението.

Уведомлението може да доведе до съдебно дело срещу британското правителство в Съда на ЕС. Отговорът на Лондон ще бъде навременен, пише Би Би Си.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви днес, че Обединеното Кралство ще има срок до ноември, за да отговори на притесненията на Брюксел относно приетите в британския парламент изменения в споразумението.

Въпреки това ЕС продължава с преговорите за сделка с Великобритания след Брекзит. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че двете страни трябва да „продължат напред“, ако не бъде постигнато споразумение до средата на октомври.

Снимка: Reuters

В края на септември британската Камара на общините гласува противоречив закон за единния пазар, който позволява на Великобритания да отмени части от сделката за Брекзит с ЕС.

Правителството на Джонсън определи законопроекта като „предпазна мрежа“, в случай че търговските преговори след развода с Общността се провалят и ЕС се опита да наложи митническа граница между Великобритания и Северна Ирландия.

Според Урсула фон дер Лайен промените са в „пълен разрез“ с предишните обещания на Лондон за това как да се избегне твърда граница със Северна Ирландия.