Брюксел ще остане под охраната на военни патрули поне до 1 март, съобщиха местни медии, като се позоваха на решение на Службата за оценка на заплахите.

Белгия и столицата остават в предпоследна степен на заплаха от терористичен удар.

Решението предвижда да се запази присъствието на до 1000 военни, 700 от които са разположени по улиците, а останалите охраняват стратегически обекти.

Медиите съобщават, че правителството обмисля въвеждането на петстепенна скала на заплахите, която да замени досегашната четиристепенна система, предаде БТА.

Петото ниво предвижда "драконовски мерки", сред които забрана за събирането на повече от 15 души на едно място.

Допълва се, че петата степен ще бъда равносилна на въвеждане на извънредно положение с налагане на забрана хората да излизат на открито, както и с пристъпването към масово подслушване на телефоните.

Междувременно френският премиер Манюел Валс заяви, че извънредното положение, което бе обявено във Франция след ноемврийските атентати в Париж, взели 130 жертви, ще продължи колкото е необходимо, предаде Ройтерс.

Извънредните мерки, които разширяват правомощията на властите да поставят под домашен арест и да извършват обиски без съдебна заповед, трябваше да изтекат на 26 февруари. Официални лица заявиха, че срокът им вероятно ще бъде удължен, но Валс отиде по-далеч.

На въпрос в дадено в Давос интервю за Би Би Си колко време мисли, че ще продължи извънредното положение, Валс отвърна: "Колкото е необходимо. Докато има заплаха, трябва да използваме всички средства."

Валс добави, че извънредното положение трябва да се запази, "докато се отървем от "Ислямска държава".

"С тероризма сме изправени пред тотална и глобална война. Войната, която водим, също трябва да е тотална, глобална и безмилостна", каза френският премиер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!