Европейският съюз и Великобритания подновяват днес преговорите за двустранните отношения след Брекзит, съобщава БТА. В центъра на дискусиите е риболовът - сектор с малка икономическа стойност, но голямо символно значение.

Великобритания официално излезе от ЕС на 31 януари. Преходният период, през който европейските правила важат за нея изтича в края на годината и двете страни имат десетина дни за постигане на споразумение, което да урежда отношенията им след Брекзит.

Техническите преговори вече са били подновени. Очаква се европейският и британският главен преговарящ, Мишел Барние и Дейвид Фрост да се срещнат в Брюксел днес следобед.

Двустранното споразумение за свободна търговия засега е заложник на интересите в областта на риболова на няколко страни членки на ЕС начело с Франция и Нидерландия. За Великобритания пък този въпрос символизира възстановения суверенитет след излизането ѝ от съюза. 

Франция на няколко пъти даде да се разбере, че няма да жертва своите рибари в името на сделка за свободна търговия. Става въпрос за 650 млн. евро за риболов при двустранен стокообмен на стойност десетки милиарди евро годишно.