Британските депутати поемат контрола върху брекзит. Мярката е безпрецедентна и има за цел да намери изход в процеса по излизането от Европейския съюз.

Снимка: EPA

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, бе приета с 329 срещу 302 гласа.

Тя ще позволи в сряда да бъде организирана серия от гласувания на възможностите за брекзит, в това число оставане в единния пазар, нов референдум и дори отмяна на излизането от общността.

Мярката е нов удар за премиера Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за брекзит, договорено с Брюксел, но отхвърлено два пъти от британските депутати.

„Подходът на правителството към брекзит вече се превърна в национален срам. След две години на провали и едно след друго неизпълнени обещания премиерът най-после прие неизбежното и одобри отлагането на брекзит”, каза лидерът на лейбъристите Джереми Корбин. 

Междувременно трима помощник министри от кабинета на Тереза Мей – на икономиката, на външните работи и на здравеопазването, подадоха снощи оставки в знак на несъгласие със стратегията за излизането на кралството от Евросъюза.