Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че не вижда причина да се променят плановете на правителството за отпадане на ограниченията заради коронавируса.

На Острова първа ваксина са получили близо 30 млн. британци, или половината от населението на страната.

Удължаването на действието на закона, който беше приет  само за 4 дни миналия март при налагането на първия локдаун, не означава, че всички ограничения ще останат в сила още 6 месеца. Правителството продължава да твърди, че локдаунът ще бъде вдигнат напълно на 21 юни.

Преди ден Джонсън  заяви, че се обмисля хората да доказват, че са ваксинирани, за да могат да посещават различни места, включително заведения, след като падне локдаунът. Днес премиерът е по-оптимистичен.

„Само след няколко дни най-накрая ще мога да отида до фризьор, но по-важно от това е, че ще мога да отида да изпия халба бира в някой пъб. С повече предпазливост, но необратимо. Няма нищо в наличните данни, което да ме разубеди да продължа по пътната карта към свободата, да отключим икономиката и да се върнем към живота, който обичаме“, заяви Джонсън.

Депутати от управляващата Консервативната партия заявиха, че евентуалното въвеждане на ваксинационни паспорти е „ужасен капан“ и несправедливо наказва онези, които са били посъветвани да не се ваксинират или просто не желаят да го направят.

Смут предизвикаха думите на Джонсън, че Франция може да бъде поставена в „червения списък“ на опасните държави, предвид на ситуацията със заразяванията там.

Голяма несигурност има и около подновяването на пътуванията в чужбина, което според пътната за излизане от локдауна, може да стане най-рано от 17 май. В момента всеки, който пътува без основателна причина, е заплашен с глоба от 5000 паунда или малко над 10 000 лева.