Британският премиер Тереза Мей отново ще внесе сделката си за брекзит за гласуване в британския парламент. Източници от британското правителство казаха, че ако сделката за напускане на министър-председателят бъде отхвърлена за четвърти път в парламента, няма да има пети опит, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си.

Мей ще поиска от депутатите да гласуват за сделката в седмицата след 3 юни, съобщиха от Даунинг стрийт. Британският парламент три пъти отхвърли постигнатата в края на миналата година сделка с Европейския съюз.

Според Мей е изключително важно споразумението да бъде одобрено от депутатите преди началото на лятната ваканция на парламента в края на следващия месец. Правителството преговаря с опозиционната Лейбъристка партия за постигането на компромис, но до този момент няма признаци за постигане на напредък.

Източници от лейбъристите казват, че те няма да подкрепи законопроекта, ако няма междупартийно споразумение. Опитите за намиране на  компромис между двете политически сили започнаха, след като сделката на Мей за брекзит беше отхвърлена три пъти от депутатите.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че депутатите ще трябва да решат следващия месец дали да гласуват, за да осигурят излизане на Великобритания от ЕС със сделка, или да създадат опасност от напускане без споразумение или въобще да няма брекзит.

Той изрази надежда, че депутатите ще последват това, което според него „не е било съвет, а инструкция от избирателите, и ще трябва да помислят какви могат да бъдат политическите последици, ако не изпълнят своята част от сделката".