Британски лекар от български произход е отровил приятелката и родителите ѝ, при което баща ѝ е починал. Това става ясно от решение на лондонски семеен съд, цитирано от „Гардиън“. Случаят е необичаен, тъй като обикновено на такава съдебна инстанция се разглеждат случаи на домашно насилие, но не и толкова тежки престъпления.

До разкритието се стига след спор между мъж и жена за попечителството над детето им. Двамата – лекар и счетоводителка, са българи, които живеят на Острова от години. Синът им е роден през 2010 г. Две години по-късно двойката и детето отиват на почивка в България, като посещават родителите на майката.

В един септемврийски ден тя, баща ѝ и майка ѝ се почувствали зле, след като пили кафе заедно с лекаря (който обаче не пил от същата кана). Възрастният мъж починал няколко дни по-късно, а останалите продължили да имат тежки здравословни проблеми. Медикът настоял двойката да се прибере във Великобритания възможно най-скоро, а при прегледите на жена си коментирал пред свои колеги, че внезапната загуба на тегло и падането на косата ѝ вероятно се дължат на рядко заболяване.

Междувременно, полицията както в България, така и на Острова проучила смъртта на възрастния мъж, но така и не се стигнало до обвинение. Скоро след случилото се в България майката и бащата се разделили, като детето останало при нея.

През 2018 г. лекарят започнал съдебна битка за достъп до детето си, но бившата му приятелка се възпротивила именно с основанието, че той е отровил нея и родителите ѝ. Не е ясно защо през цялото време не уведомила полицията за съмненията си, но в хода на производството в семейния съд е направена експертиза, според която бащата е отровил близките си с талий – безвкусен тежък метал без собствен мирис, често използван от престъпниците като отрова, защото трудно може да бъде засечен.

Именно това е и причината магистратите да му откажат възможността да вижда детето. Към момента лекарят не практикува, като пред „Гардиън“ адвокатът му категорично отрича случаят да е свързан с преднамерен опит някой да бъде убит с отрова.