Британски радикален ислямист, инсценирал смъртта си, за да се върне в Англия, бе осъден на 12 години в затвор от лондонски съд, предаде Франс прес.

27-годишният Имран Каваджа, който работел в център за имигранти, признал, че се е готвел за терористични актове след обучение в чужбина.

Екстремистът излетял от летище "Хийтроу" през януари миналата година на път за тренировъчен лагер в Сирия. Когато стигнал там, той се присъединил към "Райат ал-Тахуид" (Знамето на Бог), групировка, която се е присъединила към "Ислямска държава", според британската полиция.

Той също така е участвал в един от промоционалните видеоклипове на групировката, "Петзвезден джихад", което представя ежедневния живот в лагера.

В социалните мрежи той е публикувал и видео, в което държи отрязани човешки глави.

Групировката пуснала фалшиво съобщение, че той е бил убит на бойното поле. Полицията смята, че това съобщение е част от план за отклоняване на вниманието на властите.

В действителност, той се е придвижвал към България, където братовчед му Тахир Бхати, 44-годишен шофьор на такси, е трябвало да го вземе. Бхати е осъден на 21 месеца затвор.