Британска депутатка се възпротиви на новите правила за приготвяне на сладка с аргумента, че планът за намаляване на минималното съдържание на захар в тях заплашва английското сладко, който според нея щял да се превърне в "каша", предаде АП.
Според традиционните английски правила минималното съдържание на захар в сладката трябва да е 60 на сто, за да може продуктът да се нарича сладко (jam). В момента Великобритания намалява захарта до 50 на сто, за да повиши конкурентоспособността на британските фермери на чуждите пазари.
Депутатката Теса Мънт от либералните демократи заяви, че понижаването на стандартите заплашва традиционната британска закуска, която обикновено е много обилна и включва яйца, бекон, сладко, препечена филийка и зеленчуци, предаде БТА. "Мисля, че това ще е краят на английската закуска такава, каквато я познаваме", оплака се Мънт пред Би Би Си. "Ако правилата се променят, ще се окажем с нещо много по-близко до френския или германския продукт - или още по-зле, до американския". Освен това продуктът със сигурност няма да има сегашната трайност, предупреждава депутатката, цитирана от АФП.
Британската специалистка по история на храните Лора Мейсън обаче смята, че Мънт преувеличава. По-ниското съдържание на захар прави продукта не толкова желеобразен като този, с който са свикнали британците, но подобни продукти са достъпни от години в английските супермаркети, посочва тя. А френският отговор на английското сладко - "конфитюрът" - е много вкусен, смята тя.
Британското правителство обаче смята да приложи директивата на ЕС. Според говорител на министерството на околната среда тя ще помогне на икономиката, ще помогне за по-лесния износ на английски продукти и ще позволи на любителите на сладка по цял свят да вкусят оригиналния английски продукт.