Атентатът в Лондон и борбата с тероризма станаха водещите теми преди утрешните предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

„Ще създадем специална комисия за борба с тероризма. За първи път някоя държава прави това – да работи с частния и с публичния сектор и с обществото като цяло, за да се погрижи те не само да разпознават тероризма, а и да се справя с него”, заяви британският премиер Тереза Мей.

Часове преди вота британският премиер Тереза Мей заяви, че ще ограничи свободата на движение за граждани, които представляват заплаха за сигурността и предложи по-дълги присъди в затвора за обвинените в тероризъм. Тя коментира, че властите трябва да могат по-лесно да депортират чуждестранни терористи обратно в техните страни, когато има достатъчно доказателства, че те представляват заплаха.

Битката за гласоподаватели е ожесточена, докато разликата между двете водещи партии продължава да се топи.  

В отговор на изказването на мей лейбъристите заявиха, че не това е посланието, което трябва да бъде изпратено на света след поредния терористичен акт в страната.

Днес в английската столица само цветята около „Лондон бридж” подсказват за терористична атака в събота вечер, при която загинаха седем души и бяха ранени 48.

Улицата, водеща към „Бороу маркет”, която беше оградена и блокирана от полицейски коли, вече е напълно отворена. Затворен остава само самият пазар.

Гражданите, работещи в района споделят, че последните дни са били много напрегнати.

„Бяха много трудни дни, но вече отваряме и се надявам, че всички в района ще бъдем обединени и силни след случилото се”, споделя Аника, която работи в аптека в района.

Междувременно британската полиция арестува 38-годишен мъж на лондонското летище „Хийтроу”, заподозрян за връзки с бомбеното нападение в Манчестър по време на концерт на певицата Ариана Гранде. За това съобщиха от полицията в града в „Туитър”.

По думите на властите арестът е планиран предварително и няма директна заплаха за летището.

При самоубийствения атентат от 23 май загинаха 22 души.

Вижте повече във видеото: