19-годишна британка получи четири месеца условна присъда в Кипър заради лъжливи показания против 12 израелски туристи, които тя обвини в групово изнасилване през лятото на миналата година. 

Изпитателният срок ще е 3 години и ще трябва да покрие разноските по делото, които са около 150 евро. Жената ще може да се върне във Великобритания, пише Би Би Си. 

Снимка: Reuters

По време на заседанието пред съда се събраха и представители на правозащитни организации. В акцията против обвинението участваха, както активисти от Кипър, така и от Израел. Те подкрепиха британката с викове: „Не се страхувай, ние вярваме в теб!“.

През юли миналата година 19-годишната британка подава оплакване в кипърската полиция, че е изнасилена. По думите й в престъплението са участвали 12 млади израелски туристи. Тя съобщава, че са я изнасили в хотел в курорта Айя-Напа.

По-късно младата жена оттегля показанията си, като пояснява, че полицаите от Кипър са я накарали да го направи. Те отричат.

В показанията на британката фигурират сведения, че тя е била в романтична връзка с единия от израелските туристи, но след време той е станал много ревнив и настойчив.

Младата жена прекарва повече от месец в затвора в Кипър, а в края на август я пускат със забрана да напуска острова.