Британецът, а не българките, задържани в турския курорт Дидим, са подозрителни за властите. Това съобщи за bTV кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

Вчера стана ясно, че две българки – майка и дъщеря, и един британец са арестувани по подозрение, че са членове на въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, смятана за терористична в Турция.

Дениз посочи, че достоверната информация по случая е доста оскъдна. Причината за това е, че тримата са задържани заради съмнения в съучастие на тероризъм и подкрепа на терористични групировки, а и заради извънредното положение в страната.

Подозрителният субект е британецът, но вероятно сега се проучват връзките на дъщерята – Мира, с него, каза Дениз.

Не е ясно кога е бил извършен арестът, тъй като турските източници не дават информация, но най-малко от два дни семейството на двете няма връзка с тях. При ареста телефоните и компютрите на жените са иззети.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че има информация за задържаните, но посочи, че е чака подробна информация по линия на МВнР и международното сътрудничество.

Ще бъде изискан официален доклад с конкретни данни за каква дейност за задържани българките, посочи Младенов.

От Министерството на външните работи обявиха, че проверяват ситуацията. „Наблюдаващият прокурор по делото е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е седем дни, сред което трябва или да бъдат освободени, или обвинени в престъпление“, посочиха от МВнР.

Журналистът Илхан Андай коментира, че двете българки категорично не са в черния списък на турските власти – „той е нещо друго, той е повече политика“.

Единственото сигурно към този момент е, че нямат помагачи и не са по-голяма група, добави той. По думите му, ако случаят беше такъв, турското вътрешно министерство нямаше да обяви, че има задържани. При аналогичен случай в Одрин през февруари бяха задържани 16 души, включително много българи, но в продължение на осем дни не се появяваше информация за тях, защото продължаваше акцията на база показанията им и имаше нови арести, припомни той.

За задържания британец може да се каже, че осъдителната присъда му е гарантирана, защото за него има и снимков материал.

Андай прогнозира, че майката ще бъде освободена на осмия ден от задържането, защото, дори да е замесена, дъщерята би поела отговорността. Според него момичето може би „в неподходящото време е случила на неподходящ партньор. Надявам се да е така“.

Журналистът посочи, че в ситуация на извънредно положение турските власти не са задължени да дават никаква информация нито на близки, нито на нашите дипломатически представителства.

Вижте повече във видеото: