За пръв път в историята жена пое поста на канцлер в Австрия. 69-годишната Бригите Бирлайн е един от най-уважаваните конституционни съдии в страната. Тя поема поста на канцлер след политическата криза предизвикана от аферата „Ибиса”.  На пресконференция, държавният глава на Австрия Александър Ван дер Белен обяви нейното назначение.

Скандалът накара вицеканцлера Щрахе да подаде оставка, крайнодесните напуснаха правителството, а след това последва и неуспешен вот на доверие срещу Себастиан Курц.

Новият експертен кабинет е само от 12 министри. Те трябва да подготвят провеждането на предсрочните парламентарни избори през септември.

„Това правителство трябва да приеме съвестно гласуваната му отговорност и до встъпването в длъжност на следващото правителство да прилага законите по възможно най-добрия начин”, коментира новият канцлер.

Ван дер Белен сподели, че управлението на Бирлайн няма да се занимава с тежки и устойчиви законодателни инициативи. Тя ще има за задача надеждно да продължи проблемите, които стоят на дневен ред.