Близки на оцелели в атентата в музея в Тунис тази сряда разказват за ужаса на терора вътре от първо лице. Днес от раните си почина трети френски турист. Още двама са в тежко състояние.

Други са имали по-голям късмет. „Тълпата, която бяга - първо това видях. Хората тичаха и викаха, че искат да се скрият. А в този музей къде да се скриеш? Има фрески, разни експонати, но не и къде да се скриеш. Достатъчно беше да влезе един и да ни изтрепе”, разказа туристът от Франция Бернар.

Бременна жена и съпругът й се крили цели 18 часа - излезли от укритието си невредими, едва след като полицията ги намерила случайно. Заедно с други испански туристи оцелялата двойка се е завърнала благополучно в Испания в петък сутринта.

Веднага след като чули стрелбата, бременната в четвъртия месец Кристина и съпругът й се скрили в малко сервизно помещение и се заключили. Така престояли до сутринта на следващия ден, когато полицай ги намерил при претърсване на музея за експлозиви. През това време били смятани за безследно изчезнали.

„Като започнала престрелката и започнали да загиват хора, те решили да се скрият във въпросната стаичка. Опитали да звъннат в полицията, но телефонът им нямал обхват. През цялото време чували гласове през вратата, но не можели да разберат дали това са терористи, или полицаи. Полицаите веднага й дали захар и вода, защото 24 часа не са пили нищо, а тя е бременна все пак. След това веднага са ги откарали в болница”, разказа бащата на Кристина Давид Рубио.

Други, които не е имало къде да се скрият, дълго време лежали неподвижни, за да не привлекат вниманието на нападателите. „Моят приятел и аз решихме да си нацапаме лицата с кръв от ранените и да се престорим на мъртви. Останахме неподвижни , проснати на земята. При всеки изстрел и детонация умирахме от страх, а сърцето ми биеше лудо”, сподели туристката от Франция Марилин.

При нападението е оцелял и пенсиониран генерал от колумбийската полиция, който цял живот се борил с тероризма в собствената си страна. Неговата съпруга и синът му обаче са загинали. Семейството организирало екскурзията до Тунис, за да се видят със сина, който от години живеел в Австралия.