Първият дипломат на Великобритания – евроскептикът Борис Джонсън, спомена за възможен „провал” на брекзита и сподели възхищението си от категоричните методи, използвани от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията цитира сайта „Бъзфийд нюз” и изказване на Джонсън на частна вечеря, организирана от консервативна група за натиск.

Борис Джонсън заяви, че министър-председателят Тереза Мей „ще навлезе във фаза, в която ще се държим далеч по-нападателно с Брюксел”.

„Трябва да приемете, че сега нещата може да се провалят. Окей? Не искам никой да изпадне в паника, докато се провалят. Без паника (. . .) Накрая всичко ще се уреди”, добави британският външен министър.

Брекзитът ще бъде „необратим”, но „може би няма да е такъв, какъвто го искаме”, допълни Джонсън.

Според него има голям риск кралството да приеме споразумение, което нарушава много „червени линии” в очите на радетелите за безкомпромисен брекзит, какъвто е и той. По думите му документът може да задържи страната „в орбита около ЕС, в митническия съюз и до голяма степен в общия пазар”.

„Ако нямате куража да настоявате за независима политика, няма никога да получите икономическите изгоди от брекзита”, каза той.

Според първия британски дипломат Доналд Тръмп използва твърди методи в отношенията си с Брюксел. „Представете си Доналд Тръмп да направи брекзита. Той би се заловил с това, действайки крайно твърдо”, отбеляза той. „Все повече се възхищавам от Доналд Тръмп. Все повече се убеждавам, че има метод в неговата лудост”, добави Джонсън.