Какво ще се случи на 31 януари? И как Великобритания ще осъмне на 1 февруари? По-важното, какво ще стане след това? С две думи – нищо няма да се промени, но и нищо няма да е същото. И страната ще е изправена пред много по-трудни решения.

На 31 януари Борис Джонсън ще обяви, че брекзит се е случил и ще приветства смелия нов свят. Биг Бен може да зазвъни. Знамена ще веят и свалят. Но на 1 февруари Великобритания ще се събуди в зловещо познатия си свят. Поне до 31 декември всички права и задължения на членството в ЕС продължават, въпреки че Лондон няма да е на масата.

Снимка: iStock

И въпреки че нищо няма да се промени, всичко ще е различно от психологическа гледна точка, защото от 1 февруари Великобритания ще преговаря с ЕС като външна държава. За първи път открито ще очертае различен курс, задвижван от политическата реторика.

Досега британците правеха теоретичен избор за бъдещето. Скоро решенията ще станат реални, с реални разходи. Изборът как да се развива брекзит ще е в ръцете на Обединеното кралство.

Ако Лондон настоява бъдещото споразумение за партньорство да бъде постигнато до 31 декември без удължаване, вероятният резултат е сделка по ограничен кръг от въпроси, приоритизирани от ЕС. В най-лошия случай, малко повече от надградена версия на споразуменията в подготовка на брекзит без сделка, обсъдени миналата година.

Снимка: EPA

И двете страни се нуждаят от официални мандати за преговори. Политическите анализатори очакват малък напредък до лятото, защото дневният ред е огромен и не са взети важни решения. Очаква се сблъсък през септември, който да роди някакъв вид сделка през октомври за ратифициране до края на годината.

Най-доброто предположение сега, освен ако Борис Джонсън не реши все пак да иска удължаване, е някаква частична сделка за брекзит в края на 2020 г., която да бъде последвана от по-нататъшни преговори. Иначе казано – удължаване с друго име. Новите търговски търкания ще изплуват и несигурността ще продължи.