Министърът на външните работи на Бразилия Антониу Патриота подаде оставка на фона на дипломатически скандал с Боливия. Оставката бе приета веднага от президента Дилма Русеф.

Новият министър на външните работи ще бъде Луис Алберту Фигейреду, който досега бе бразилският представител пред ООН.

В събота от бразилското посолство в Ла Пас, седалището на боливийското правителство, тайно бе изведен боливийският опозиционен сенатор Роджер Пинто Молина, който се укриваше в мисията над една година. В операцията по прехвърлянето на сенатора, поискал убежище от Бразилия, е участвал бразилският шарже д'афер и двама морски пехотинци от охраната на посолството.

Заедно с Пинто Молина в два автомобила с дипломатически номера те изминали над 1500 км през боливийска територия, а след пресичането на бразилската граница използвали частен самолет, за да стигнат до столицата на страната град Бразилия.

Патриота заяви, че не е знаел за операцията. Той ще оглави представителството на страната пред ООН, посочи говорителка на президентството. Засега Боливия не е отправяла протести във връзка с тайното транспортиране на Пинто Молина.

"Бягството на сенатора не е нанесло и няма да нанесе в бъдеще вреда на двустранните отношения с Бразилия, които остават сърдечни", каза боливийският министър на комуникациите Аманда Давила Торес.

Пинто Молина твърди, че в родината му са започнали да го преследват, тъй като се опитал да разпространи информация за корупция и връзки с наркомафията сред боливийските правителствени кръгове.