Бразилският президент Жаир Болсонаро обвини холивудската звезда Леонардо Ди Каприо в това, че е „запалил Амазонската джунгла като дава пари”.

Болсонаро не представи солидни доказателства, подкрепящи твърдението му. Въпреки това той е добре познат в обвиненията си срещу неправителствени организации, критикуващи политиките на президента.

Според множество НПО-та именно действията на Болсонаро доведоха до опустошителните пожари в джунглата през изминалото лято, пише Би Би Си.

След горските пожари Ди Каприо стартира фонд за Амазония, в който вложи 5 млн. щатски долара. Носителят на „Оскар” отрече твърденията на Болсонаро.

"Въпреки че заслужават да бъдат подкрепяни, към момента не сме спонсорирали организации, които са обект на нападки. Бъдещето на тези незаменими екосистеми е изложено на риск и аз съм горд, че съм част от групите, които ги предпазват", заяви Ди Каприо в "Инстаграм".

Коментарите на бразилския президент най-вероятно са подбудени от арестите на четирима огнеборци. Според противоречиви и непотвърдени твърдения, те са стартирали умишлено пожарите, за да наберат средства към НПО.

От своя страна неправителствените организации заявиха, че действията срещу тях са политически и опит за тормоз срещу екологичните групи.

Горските пожари от лятото изпепелиха хиляди хектари от Амазонската джунгла. Стихията получи международен отзвук, като бяха стартирани именно подобни благотворителни фондове, които да помогнат на Бразилия за възстановяването на „белия дроб на Земята”.