Бразилският сенатор Маркос до Вал обвини по време на пресконференция бившия президент Жаир Болсонаро и бившия депутат Даниел Силвейра в заговор срещу съдия Александър де Мораеш. За това съобщава германското издание „Шпигел“.

Политическата обстановка в Бразилия остава напрегната след инцидентите от началото на януари, когато привърженици на крайнодесния бивш президент атакуваха Конгреса и Върховния съд в столицата. Към днешна дата все още е актуален въпросът за участието на Жаир Болсонаро в опита за осуетяване на предаването на властта след изборното му поражение.

Сега бившият президент е изправен пред нови обвинения. Бразилският сенатор Маркос до Вал твърди, че е присъствал на конспиративна среща с Болсонаро и Силвейра. Това се е случило на 9 декември 2022 г.

Маркос до Вал твърди, че по време на разговорите Силвейра го е помолил да компрометира свързания с изборното законодателство съдия Александър де Мораеш, така че той да бъде арестуван. „Тогавашният президент Болсонаро седеше мълчаливо, докато Силвейра ми разкриваше плана за компрометирането на съдия Мораеш“, споделя Маркос до Вал.

Болсонаро беше победен с малка разлика от левия политик Луис Инасио Лула да Силва на балотаж. Тогава той изрази необосновано съмнение относно надеждността на системата за електронно гласуване.

Съдия Моралеш отхвърли иска на партията на Болсонаро срещу втория тур на изборите, а бившият президент го обвини директно за поражението си на изборите. Лула е президент на Бразилия от 1 януари 2023 г.