Някои бразилски градове предлагат подсилващи дози от ваксината срещу коронавируса, въпреки че повечето хора още чакат за втората си доза. Този подход показва, че силно заразният "Делта" вариант буди все по-голямо безпокойство.

Рио де Жанейро, където сега има най-много случаи на заразени с новия вариант и където е най-висок процентът на най-възрастното население, започна в сряда да слага бустерни дози. Североизточните градове Салвадор и Сао Луис направиха същото в понеделник, а Сао Паоло ще последва примера им на 6 септември. В следващите дни бустерни дози ще се предлагат и в останалата част на страната.

Франция, Израел, Китай и Чили са сред страните, които слагат подсилващи дози от ваксините на някои от по-възрастните си граждани, но в тези страни напълно ваксинираните са повече, отколкото са в Бразилия, където те са около 30%.

Девет от десет бразилци или вече са ваксинирани, или планират да го направят, сочат данните. Повечето обаче са само с първа доза.

За последните два месеца броят на новозаразените и смъртните случаи от COVID-19 в Бразилия намаляват. За седемте дни преди 2 септември са починали 651 души, много по-малко от пика по този показател от април, когато за седем дни умираха над 3000 души.