Принцът на Йордания Хамза бин Хусеин, полубрат на крал Абдула, и негови сподвижници съвместно „с чужди служби“ са планирали заговор за „дестабилизиране“ на Йордания. Това заяви вицепремиерът на страната  Айман Сафади в специално изявление за медиите.

Йорданското правителство наруши своето мълчание, след като тази неделя принц Хамза заяви във видеосъобщение, изпратено до Би Би Си и други световни медии, че е поставен под домашен арест. Във видеото принцът отрича да е замесен в заговор срещу своя брат, но същевременно обвинява управляващите в страната в корупция и некомпетентност, която застрашава добруването на обикновените йорданци.

Хамза съобщава, че началникът на генералния щаб на йорданската армия му е забранил да излиза от дома си, да общува с хора от външния свят. Принцът казва, че очаква всеки момент да бъда прекъснати всичките му комуникационни връзки с външния свят. В запис, разпространен в „Туитър“, принцът също така заявява, че не смята да се подчинява на тези заповеди.

Според вицепремиера Айман Сафади началникът на генералния щаб на йорданската армия е поискал от Хамза да прекрати всички дейности, „насочени срещу сигурността и стабилността на Йордания“, но срещата премина непродуктивно. Сафади съобщи, че общо 14 души са били арестувани по обвинения за дестабилизиране на Йордания, като преди това са били задържани още двама души.

Снимка: Reuters

Според арабски медии сред задържаните има висши офицери, още един член на кралското семейство и бивш министър. По непотвърдена информация принц Хамза е бил поставен под домашен арест, след като се е срещнал с племенни лидери.

Би Би Си припомня, че принц Хамза е бил любимият син на крал Хюсеин и най-обичаната му съпругата – Нур, и е бил спряган за престолонаследник, но управлението в страната е било поето от по-възрастния му брат Абдула, тъй като е бил непълнолетен, когато баща им е починал.

Снимка: EPA

Принц Хамза е възпитаник на британската Кралска военна академия Сандхърст и университета Харвард.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!