„Защо да делим Македония? Не е ли по-добре просто официално Скопие да се върне към историческата истина за своя исторически фундамент. И тогава Македония да си остане цяла с ребългаризирано национално съзнание на славянското ѝ население”, коментира директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров идеята Македония да бъде разделена между България и Албания.

„Иначе казано, цяла целеничка и без сериозните международни усложнения при един раздел да продължи съществуването си като втора държава на българската нация. И да побързат скопияните, че и други държави искат да са част от българските държави. Хърватска например или Татарстан”, пише още Димитров в официално съобщение до медиите.

Идеята за подялбата на Македония между България и Румъния беше лансирана от конгресмена републиканец Дейна Рорабакър в интервю за албанската телевизия „Визион плус”.

Очаквано, то повиши градуса на напрежението в Скопие.

„Моето становище е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те (македонците и етническите албанци – б. ред.) са разделени до такава степен, че никога няма да имат възможност да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да бъдат част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част или от България, или от която и да е друга страна, с която твърдят, че са свързани.

Идеята е, че ние искаме да държим Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произлезе от разпадането на Югославия, но това не е мотив, че тази идея все още е силна”, казва Рорабакър.

На въпрос подкрепя ли администрацията на президента Доналд Тръмп тази идея, той отговаря, че има влияние върху американската външна политика и че в бъдеще на заседание на Комисията по външните въпроси ще се разговаря и по въпроса за промяна на границите на Балканите.

„Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания през следващите месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяната на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите”, казва той.

В интервюто за „Визион плус” Рорабакър казва още, че САЩ не се страхуват от руското влияние въпреки съществуващите основания.

В новата администрация на Тръмп Рорабакър е председател на Комисията по външните работи, а е бил помощник на президента Роналд Рейгън, уточнява македонската телевизия „Алсат М”.

Македонското външно министерство поиска чрез посолството си във Вашингтон становище от Държавния департамент на САЩ за коментарите на конгресмена.

„Изявленията на Рорабакър предизвикват голяма тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото”, се казва в съобщението на македонското външно министерство.

Използвани са материали на БТА