Общности на уахабити са обособени в някои селища в Босна и Херцеговина, където преди са живеели сърби. Това сочат резултатите от преброяването от октомври тази година, публикувани от босненския вестник „Глас Сръбске", цитиран от БТА.

В село Горня Маоча, което се смята за една от крепостите на това радикално ислямистко движение, са преброени 209 души, малко по-малко от броя на сърбите, които са живеели в селото преди войната в Босна от 1992-1995 г.

Според предварителните резултати от преброяването, които бяха публикувани в петък, в Горня Маоча има 41 домакинства и 63 жилища, а интересното е, че преброяването там е извършил уахабит. Повечето от сърбите, които живеели в селото преди, са продали къщите си от страх да съжителстват с уахабити.

Сред селищата с уахабитски общности е и село Ошва, където преди войната са живеели 489 души, от които 461 сърби. Сега в това село са преброени само 91 души.

До преброяването през октомври никой не е имал информация за населението в Горня Маоча - там няма деца, които да ходят на училище, няма съобщения, че някой е умрял и е погребан в селото, изобщо не се знае нищо за живота на жителите му, казва за „Глас Сръбске" източник от комисията за отбрана и сигурност на парламента на Босна и Херцеговина.