До 2050 г. Босна и Херцеговина ще бъде страната с най-голям процент възрастни хора на Балканите, показва изследване, проведено от Червения кръст, съобщава хърватската агенция Хина.

Очаква се през следващите три десетилетия възрастните хора в страната да се удвоят спрямо сегашното ниво. Един от авторите на изследването, Нусрета Кепес предупреди, че ако застаряването на босненци продължава със същото темпо, държавата ще се изправи пред икономически и социален проблем, чието решаване няма да бъде никак просто.

Състоянието на гражданите на страната сега е тревожно, имайки предвид, че всеки втори жител взима пенсия от само 158,5 евро, а месечните приходи на всеки осми варират между 50 и 150 евро.

Над 14 процента от възрастните хора нямат никакви приходи, а две трети се хранят в безплатни кухни. Повече от 1/4 от пенсионерите печелят допълнително с работа в сивия сектор на икономиката.

Една от причините за проблема е, че много от босненските институции функционират с големи трудности. Сръбското малцинство практически отказва да участва в управлението на държавата.