Средствата от ЕС са моторът, който ни помага да се движим по-бързо напред. Това каза българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, информираха от правителствената пресслужба.  

Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на консултациите, които председателят на Европейския съвет провежда с европейските лидери преди предстоящия извънреден Европейски съвет на 20-21 февруари.

Основна тема на срещата на Борисов и Шарл Мишел бе новата Многогодишна финансова рамка за периода 2021 – 2027 г.

Борисов акцентира върху ползите от преодоляването на неравенствата между различните региони и изостаналостта. Той е категоричен, че е ключово да не бъде допуснато нито един регион да се откъсне от общия темп на развитие на ЕС.

По отношение на усилията за постигане на климатична неутралност българският премиерът  отбеляза, че не би следвало пакетът за справедлив преход да се обвързва по никакъв начин с кохезионния пакет, тъй като целите на двата инструмента съществено се различават по своята същност. Според него е важно да не се допуска разделение между нови и стари приоритети за ЕС.

„Еднакво ценим традиционните политики, науката и иновациите, сигурността, борбата с климатичните промени“ заяви Борисов.