Да харчим парите за инфраструктура, за образование и култура, а не да правим нови огради – това призова премиерът Бойко Борисов, който се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Основната тема на разговора бяха инфраструктурните проекти в региона. Борисов подчерта важната роля на трансевропейските коридори 4, 8 и 10, които осигуряват свързаност в Европа.

Изграждането на жп линиите, магистралите и дигиталната инфраструктура трябва да се осъществя паралелно, коментира Борисов.

Йълдъръм заяви, че подобряването на инфраструктурата ще става само по европейските стандарти.

Изключително съм впечатлен от постигнатото от България в тази насока“, каза той и посочи, че в момента се строи продължението от Капъкуле до Истанбул.

„Когато приключим, от Лондон ще може да се стига до Китай. Ще имаме много модерна инфраструктура, която ще преминава през България и Турция“, посочи още Йълдъръм.

Двамата обсъдиха миграционната криза като подчертаха добрите резултати от съвместната работа между София и Анкара.

Коментирана беше и подготовката за срещата ЕС – Турция, която ще се проведе във Варна в края на март.

Турският премиер информира Борисов за срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, определяйки я като ползотворна и стъпка за подобряване на отношенията.

Вижте във видеото какво още казаха Йълдъръм и Борисов: