„Продължавам да считам, че ние относно цялостното медицинско оборудване, включително ваксини, лекарства и болнично оборудване трябва да бъдем абсолютно автономни като Европейски съюз от вноса от трети държави още повече, ако имаме по-трудни политически отношения с тях“. Това обяви българският премиер Бойко Борисов пред журналисти, преди да влезе на заседания на Европейския съвет в Брюксел.

Той уточни, че България е готова да се включи със защитни облекла, маски, шлемове, респиратори и др.

Малко по-рано в разговор с президента на Европейската народна партия Доналд Туск Борисов обяви: „До 3 ч. стояхме на Европейския съвет. Много неща се изговориха. Разбрахме се с за Турция и Беларус. Освен това, голямо внимание се обърна и на ситуацията с Кипър”.   

Пред журналисти българският премиер уточни: „Относно войната, защото това е война в Нагорни Карабах, всички сме категорични незабавно да се премине към диалог и да се спрат незабавно военните действия.“

За Беларус лидерите на страните в ЕС са били категорични, че трябва да се подготви финансово-икономически план за демократичното развитие на Беларус.

Освен това категорично са осъдили отравянето на руския опозиционер Алексей Навални и настояват виновните да бъдат наказани.

Успяхме да намерим сравнително добър баланс, който от една страна да защити Гърция и Кипър, а от друга – да даде възможност до декември на Турция да предприеме действия за задълбочаване на сътрудничеството, а не да се отива на санкции, обяви още българският министър-председател.