„Провал на търговските преговори за брекзит с ЕС остава най-вероятният сценарий“, заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

По думите му това може да се случи въпреки решението за продължаване на преговорите.

„Трябва да се подготвим за брекзит при условията на Световната търговска организация, австралийското решение“, допълни той.

Австралия поддържа търговски връзки с ЕС съгласно правилата на СТО и няма отделно споразумение с блока, но се поддържат мита и квоти.

Джонсън отново коментира, че Великобритания и ЕС са много раздалечени по ключови въпроси в сделката за брекзит.

Великобритания и Европейският съюз се договориха по-рано днес да направят още едно допълнително усилие и да продължат преговорите за търговската сделка след брекзит, предаде Ройтерс.

„Нашият преговорен екип работи денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след близо година на преговори, въпреки факта, че крайните срокове постоянно не се спазваха, смятаме, че в този момент е отговорно да направим едно допълнително усилие“, обявиха Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление. Те са категорични, че е възможно постигането на споразумение дори на този късен етап.

Великобритания официално излезе от ЕС в края на януари, но остана член на вътрешния пазар на блока и на митническия му съюз до изтичането на преходния период в края на тази година.

Дотогава остават по-малко от три седмици, но ключови аспекти на бъдещите взаимоотношения между 27-те от общността и бившата членка Великобритания остават неразрешени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!