Новият премиер на Великобритания Борис Джонсън призова Европейския съюз да изостави „антидемократичния” въпрос за сухоземната граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, която остава член на съюза, ако Брюксел иска да получи сделка за брекзит, пише „Ройтерс".

Откакто пое поста на министър-председател в сряда, Джонсън няколкократно заплаши, че ако ЕС продължи да отказва преразглеждане на споразумението за напускане, Обединеното кралство ще напусне съюза на 31 октомври без сделка. Споразумението беше гласувано в кабинета на бившия премиер Тереза Мей.

„Ако се отървем от въпроса по границата със Северна Ирландия, тогава ще имаме прогрес”, обясни Джонсън.

Споразумението за оттегляне гласи, че Обединеното кралство ще остане в Митническия съюз, „ако и когато” не се намери по-добро решение.

Казусът с границата или т.нар „бекстоп” е застраховка, която гарантира, че граничен контрол между 500 км. сухоземна граница между Северна Ирландия и Република Ирландия няма да бъде върнат. По силата на мирно споразумение, подписано през 1998 г., хора и стоки между двете страни преминават свободно.

Премиерът на Република Ирландия Лео Варадкар заяви, че въпросът неговата страна и Северна Ирландия да се обединят, „несъмнено” ще възникне ако Великобритания напусне ЕС без сделка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!