Една четвърт от населението на Сомалия се очаква да се изправи пред критично ниво на глад след дългата суша и големите наводнения в страната, причинени от изменението на климата. Това коментират от Световната програма по храните (WFP).

Снимка: Ройтерс

Наводненията, които прокудиха стотици хиляди хора в Сомалия и съседните страни в Източна Африка след историческа суша по-рано тази година, бяха описани от ООН като събитие, което се случва веднъж на век.

Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

„Животът и поминъкът в Сомалия са изложени на риск. 4,3 милиона души – една четвърт от населението на страната, се очаква да се изправят пред критичен глад, или още по-лошо - до края на тази година“, посочва Петрок Уилтън, говорител на WFP за Сомалия.

Снимка: Ройтерс

„Тази бомбардировка от климатични сътресения - от суша до наводнения, ще удължи кризата с глада в Сомалия. Сушата уби милиони добитък и съсипа безброй хектара пасища и земеделски земи. Сега тези опустошителни наводнения осакатяват способността на Сомалия да се възстанови“, посочва още той.

„Има сериозен недостиг на стоки, горива, храна и всякакви други неща. Наистина ще усетим последиците“, казва местен жител.

Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

Наводненията след проливните дъждове в началото на октомври вече са убили най-малко 32-ма души и са принудили повече от 456 800 жители да напуснат домовете си в Сомалия, показват данните на ООН.

Снимка: Ройтерс

Според местните придвижването из най-засегнатите райони на градове и села е станало опасно поради животните, които може да се спотайват под повърхността.

Снимка: Ройтерс

„Не можем да отидем до някои от местата в града поради високото ниво на водата, страхуваме се от крокодили и други животни“, коментира Тимааде Хюсеин Абди, жител на Долоу.

Снимка: Ройтерс

„Постоянната подкрепа от международната общност ще бъде от съществено значение“, посочва Петрок Уилтон.

Снимка: Ройтерс

„Досега сме спасили над 400 души от местата, които са под вода“, казва Мухидин Абдулахи, оперативен мениджър в Сомалия.