Терористите от радикалната нигерийска ислямистка групировка "Боко Харам" са отвлекли в неделя в крайно северен район на Камерун двайсет камерунци и са екзекутирали 12 от тях, съобщават световните агенции.

Новината е потвърдена от представителя на местна неправителствена организация Мей Али, както и от съпруг на една от похитените. "Съпругата ми бе сред отвлечените. Тя и още четири жени са освободени. Те убиха 12 мъже", разказва мъжът, пожелал анонимност.

Впоследствие ислямистите са освободили още три жени, вече на територията на Нигерия, така че освободените общо са осем.

Според източници от службите за сигурност в региона, отвлечените са пътували с автобус, който е бил спрян от "въоръжени терористи от "Боко Харам". Автобусът е пътувал между два камерунски града на разстояние десетина км един от друг, близо до нигерийската граница.

Според същия източник такива отвличания не са рядкост в региона, като понякога похитените биват освобождавани, когато техните семейства преговарят, а понякога ги убиват.

От месеци "Боко Харам" засили атаките си срещу цивилни и военни цели в северните райони на Камерун.

На 3 февруари армията на Чад предприе мащабна сухопътна офанзива от територията на Камерун в Нигерия, като отвоюва след тежки боеве от терористите контрола над нигерийския град Гамбору.

На следващия ден ислямистката групировка контраатакува камерунския град Фотокол, който разположен срещу Гамбору на другия бряг на местна река. Убити бяха 81 цивилни, 13 военни от Чад и 6 - от Камерун, според официални източници.