Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с турския министър-председател Бинали Йълдъръм в Истанбул днес. Поканата е от турска страна.

Няма официална информация какъв е поводът на извънредната среща, но от разпространената стенограма на правителственото заседание от сряда става ясно, че България ще търси сътрудничество с южната ни съседка за съвместно решаване на бежанския натиск.

"Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, казал Борисов на министрите.

Друга възможна тема на разговора е създаването на зона за сигурност в северна Сирия, за която Турция настоява пред Европа. Възможно е турската страна да иска и сътрудничество от България във връзка с мерките, предприети след опита за преврат в страната преди няколко седмици. След като приключи визитата в Истанбул, премиерът заминава на среща при канцлера на Германия Ангела Меркел.

Преди да се срещне с премиера Бойко Борисов, Йълдъръм разговаря вчера с лидера на ДОСТ Лютви Местан, съобщиха от новата партия.

От пресцентъра на ДОСТ посочват, че на срещата с Бинали Йълдъръм "българската делегация подчертала, че ДОСТ не просто осъжда опита за военен преврат от 15 юли, но припомни че новорегистрираната партия е била първата, която е излязла с официална позиция още непосредствено след нощта на преврата".