Диалогът е единственото решение за стабилност в бившето съветско пространство, където през годините е натрупано много напрежение. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който участва в срещата на Източното партньорство в Брюксел.

То е част от европейската политика за съседство и засяга Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна. Създадено през 2009 г., партньорството цели сближаване между ЕС и шестте страни от Източна Европа и Кавказкия регион. Всички те са бивши членки на съветския блок.  

„Всичко става в диалог, по един европейски начин. Много по-добре е президентите на Армения и Азербайджан да си говорят и да седят заедно, да водят един добър диалог, отколкото армиите им да се блъскат в Нагорни Карабах”, посочи министър-председателят.

Сред темите, които се обсъждат, са ученията в Беларус, изграждането на АЕЦ и др. „Когато бях против флотилията (в Черно море – б.р.), то е защото това е място, откъдето могат да минават газопроводи, може да има пристанища, да има бизнес, връзката и с Дунав – Дунавската стратегия, огромни възможности”, каза още Борисов.

По думите му подобен формат на среща трябва да се проведе и със Западните Балкани.

Той призна, че „все повече се говори, че без споразумение може да стане” излизането на Великобритания от ЕС.