„Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Това е огромна отговорност пред България – дава ни се голямо доверие и в същото време има много очаквания“. Тази позиция изрази премиерът Бойко Борисов по повод срещата във Варна на лидерите на ЕС и на Турция. Той допълни, че повишаване на напрежението има и заради конфликта в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Целта на срещата във Варна на лидерите на ЕС и на Турция е да гарантираме външната граница на Съюза – да потвърдим втория транш по споразумението и тези 3,5 млн. мигранти да останат в Турция, каза още пред медиите в Брюксел Борисов.

Той посочи, че на снощната работна сесия всички държави са декларирали желание каналите за диалог да продължат.

Имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с повече разум и отговорност, каза Борисов. Той определи съвремието като „по-тежко от Студената война“, когато е имало ясни разделителни линии и два глобални играча. „В момента не съм оптимист за мирното развитие на света. Време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство“, коментира той.

Висока степен на вероятност има зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал да стои руската федерация. Това е становището на британското правителство, прието и от евролидерите.

Борисов посочи, че на заседанието на Европейския съвет е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей – „висока степен на вероятност“, че зад случая „Скрипал“ стои Москва. „Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов. По думите му решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи като повод за тревога ситуацията в Африн и напрежението в отношенията с Кипър. Меркел обаче поддържа продължаване на споразумението за бежанците между ЕС и Турция.