Франция ще помага на България за влизане в еврозоната и в шенгенското пространство. Тя обаче настоява за спешно решаване на проблема с българските командировани работници в Европейския съюз.

Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов с новия френски президент.

Еманюел Макрон посрещна Бойко Борисов на стълбите на Елисейския дворец.

Първият разговор между новия френски президент с подчертани амбиции за реформи в Европа и българския премиер се проведе само месеци преди страната ни да поеме председателството на ЕС в началото на 2018г. Видимо е, че Еманюел Макрон желае да участва в определянето на приоритетите, още повече, че българското председателство съвпада с най-активните преговори за брекзит.

България може да има и значима роля в засилването на Европейската отбрана, смята френският президент.

„В областта на отбраната очертахме общи перспективи. В контекста на желанието ми за засилването й в европейски мащаб, много страни-членки изявиха желание да напредват заедно. България може да има съвсем пълноправна роля в този област”, заяви президентът Макрон.

Само заради географското си положение, България е в периферията на Европа. Това е казал френският президент на премиера Борисов и го е уверил, че Франция ще ни помага за влизане в еврозоната и в шенгенското пространство.

„България има рядък шанс с предстоящото председателство и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа, действително да атакуваме чакалнята на еврозоната. Това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Защото на практика разделението на Европа ще дойде по линия на еврозоната. Това вече е ясно. И когато си извън еврозоната или извън чакалнята, няма на кого да се сърдиш след това”, каза премиерът Борисов.

Еманюел Макрон е поканен да посети България през август. Според Борисов, очевидно е, този „слънчев и енергетичен човек обича страната ни”.

Предстои българският премиер да се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел, както и с президента – Франк-Валтер Щайнмайер.

По повод сигурността в Европа в след терористичната атака в Лондон, Борисов каза, че отношенията между нашите служби и тези в европейските страни винаги са били много добри.

„Виждате колко сърдечно и приятелски ни посрещат, действително сме много добри в това, което имаме като обмен”, смята Борисов.

Това е третият президент на Франция, с който той се среща.

„Макрон е много слънчев човек. Аз го познавам още като финансов министър – той обича България, харесва му този регион и иска да бъде деен в тази посока, а това е от полза за нас”, коментира още Борисов.