Безпрецедентно по повод 24 май в Рим – за първи път официални делегации на България и Македония, водени от премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Зоран Заев, се поклониха заедно на гроба на свети Кирил.

Това стана по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Рим, където утре ще има аудиенция при Папата.

Митрополитите Антоний и Киприан отслужиха литургия на гроба на свети Кирил. След това македонските владици пяха на македонски.

Химна на Светите братя обаче изпяха българите, които бяха дошли от Рим за празника.

Снимка: БГНЕС
След това двамата премиери се поклониха в базиликата „Санта Мария Маджоре”, където папа Адриан Втори е осветил преведените на български богослужебни книги и славянската азбука.

„Тогава са произнесли тези изключително, може би в дипломацията, най-силни и точни думи: „Е, Господ толкова ли е слаб, че само три езика да се пише, не може ли на повече”, и той ги е благословил. Вместо да се караме, вместо тези празници да са раздор, колко по-добре е заедно да си честваме, заедно да си ги славим, защото те са велики, те са свети братя. Честит празник на всички”, каза премиерът Борисов.

Снимка: БГНЕС
По-късно българската делегация се поклони на паметника на Иван Вазов в Рим, а митрополит Антоний отслужи молебен за здраве и успех на българския народ в българската църква „Свети Павел а ла Регола”.

Двете делегации участват също в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай 24 май.

Утре сутринта българската делегация е на аудиенция при папа Франциск.

Три подаръка носи премиерът Бойко Борисов на папата – копие на уникалното четвероевангелие на Иван Александър, картина на художника Павел Митков и 33 маслодайни рози от Казанлъшко.