Българският премиер Бойко Борисов почете паметта на депортираните преди 75 години в лагерите на смъртта евреи от територията на днешна Македония. На церемония в Скопие той изрази съжаление за трагичната им съдба по време на Втората световна война.

Борисов отбеляза, че българският народ трябва да е горд с това, че по онова време е успял да спаси българските евреи.

Освен да се отчете скръбта към загиналите, според Борисов трябва да се изведат нужните изводи и политиците да не допускат никога подобни неща.

С ръка на сърцето премиерът заяви, че се солидаризира със скръбта на македонския народ.

Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание и за това сме тук да ги почетем, каза той.

Снимка: EPA

Българският премиер припомни и трагедията, разиграла се на Балканите само преди 20 години, която също е била много жестока и кървава. Според него сега всички трябва да градят и да работят заедно, за да може народите да живеят щастливо и всичко това да остане в историята.

Зоран Заев изтъкна, че присъствието на премиера и толкова много гости от Европа е показателен цивилизационен жест. По думите му приятелството и сплотеността в момента са много големи. Омразата не е нашият избор. Сътрудничеството и приятелството са нашата мисия, отбеляза Заев. Той припомни, че от това място са депортирани към лагерите на смъртта 7144 евреи от Скопие, Битоля и Щип.

Премиерът на Македония подчерта, че историята се повтаря само за тези, които не си правят нужните изводи от нея. Той посочи, че в този ден се преговарят поуките от миналото, за да може настоящото поколение да осветли допълнително пътя си към бъдещето.

Снимка: EPA

Председателката на еврейската общност в Македония Берта Романа Николич помоли да се почете с едноминутно мълчание паметта на всички, които са били убити в концентрационния лагер Треблинка. "Прощаваме, но не забравяме, за да не се повтаря никога", каза Николич.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Македония. В официалната българска делегация за церемонията бяха представители на еврейската общност. На събитието присъстваха и множество представители на еврейската общност в Македония.

Непосредствено преди посещението в Македония, вицепремиерът Валери Симеонов се обяви против Борисов да се извини за депортацията на 11 000 евреи от Западна Тракия, Егейска и Вардарска Македония, защото така България би поела вината на Германия за извършения геноцид.

Според еврейската организация "Шалом" церемонията в Скопие е от голямо значение.

Към 1943 г. Западна Тракия, Вардарска и Егейска Македония се намират под временно българско управление, но местните еврейски общности нямат българско гражданство. Преди 75 години с пряка заповед на Хайнрих Химлер са депортирани 11 480 евреи.

Снимка: EPA

След церемонията правителствените ръководители на България, Македония и Босна и Херцеговина Бойко Борисов, Зоран Заев и Денис Звиздич обсъдиха конкретните инфраструктурни проекти в региона на Западните Балкани.

В разговорите беше подчертана изключителната важност на инфраструктурната свързаност на страните от региона, както и че изграждането на проектите ще допринесе за общото европейско икономическо развитие. "Всеки един проект обслужва всяка една балканска, както и всяка европейска държава", посочи българският премиер.

Снимка: EPA

Премиерът Зоран Заев благодари специално на българския министър-председател за присъствието му на днешната възпоменателна церемония в Скопие, както и за активната политика на българското правителство по приоритетната тема за приобщаването на страните от Западните Балкани.