"Европейският диалог с турския президент трябва да бъде продължен и срещата във Варна ЕС – Анкара е необходима". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на Европейския съвет в Брюксел.

Решението за срещата във Варна на 26 март би трябвало да бъде взето късно днес, по време на вечерята на евролидерите. Напрежението между Турция и съответно Гърция и Кипър продължава да бави решението на евролидерите дали ще има среща във Варна.

България, като инициатор, смята, че тя би могла да нормализира отношенията с турския президент Ердоган. Председателят на Съвета Доналд Туск дори обсъжда кога да пристигне у нас.

„Среща ще има, поне на този етап. Това е може би една от последните възможности да останем в диалог. Аз съм си поставил една единствена цел, която също много трудно върви да се реализира към момента. Това е продължаването на споразумението за мигрантите и изплащането на това, което поехме като ангажимент към турската страна за тези три милиона и половина мигранти”, заяви премиерът Борисов.

По неговите думи всички негови колеги в Европейската народна партия имат надеждата, че с диалог може да се постигне някакво съгласие. Борисов допълни, че председателят на гръцката партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис го е помолил да говори на срещата за двамата задържани от Турция гръцки войници.

Борисов съобщи, че вече е изпратил послание до турския президент Реджеп Ердоган по повод гръцките войници и очаква на четири очи във Варна да разговарят по този въпрос. Премиерът заяви, че засега не се очертават пречки пред насрочената в София през май среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани.

Отношенията с Русия са другата тежка тема.

„Очевидно е, че руската заплаха не зачита граници. Инцидентът в Солсбъри е само част от руската агресия срещу Европа и нейните близки съседи на Западните Балкани и в Близкия изток”, заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

„Фейсбук” и защитата на личните данни се наложиха също в дневния ред.

„И накрая, обсъждахме и ситуацията около скандала с „Фейсбук” и „Кеймбридж Аналитика”. Ясно е за всички лидери, че правата на гражданите и личните данни трябва да бъдат напълно защитени. Разглеждаме въпроса сериозно. ЕС и националните законодателства трябва да бъдат уважавани”, заяви Доналд Туск.

По-късно тази вечер се очакват заключенията на Съвета. Ако в тях изрично не пише, че среща във Варна няма да има, то тя ще се състои.

Евролидерите днес носят бели лентички на реверите – на тях е изписано 22 март. Те напомнят терористичните атаки в Брюксел точно преди 2 години. 32 души загинаха тогава, десетки бяха ранени.

Срещата продължава и утре под знака на брекзит.