С различни мерки на сътрудничество България ще съдейства за нормализирането на отношенията между Турция и ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския министър-председател Бинали Йълдъръм.

Посещението на Бойко Борисов в Анкара започна със среща с премиера Бинали Йълдъръм и продължи с повече от един час среща на четири очи с президента Ердоган. Единственият представител на българската държава, който участва в тази среща, беше председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов.

На срещата с Йълдъръм стана ясно, че Турция настоява да продължи преговорите за пълноправно членство в ЕС.

Българският премиер обаче обясни, че в момента отношенията между ЕС и Турция са на най-ниската си точка и българската страна не може да поеме категоричен ангажимент за европейското членство на Анкара.

Борисов определи Турция като нашия европейски съсед и благодари за съвместната охрана на границата ни и за това, че в момента имаме нисък бежански натиск.

„България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае“, каза българският премиер. "Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции", заяви Борисов.

Срещата с премиера Йълдъръм продължи повече от два часа.

Турция благодари за подкрепата на България по време на опита за преврат и за ликвидирането на терористичната група която го организира.

България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство, каза министър-председателят Бойко Борисов.

"В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция, имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрия тон и толерантността“, каза Борисов.

България проявява интерес и към преноса на азерски газ.

Срещата с президента Ердоган е в президентската резиденция Аксарай. На работното посещение се очаква да се обсъдят бежанския поток, терористичните заплахи за Балканите от „Ислямска държава”, отношенията между Анкара и ЕС.

Тъй като сме в т.нар. пости в месеца на Рамазана официалната вечеря ифтар на брега на Босфора, дадена от Бинали Йълдъръм, трябва да започне в 20:40 ч., след залез слънце.