Депутатите в японския парламент стигнаха до физическа саморазправа, след като не постигнаха съгласие по спорен законопроект.

Скандалът се разрази по време на дебатите по новия закон за отбраната, който предвижда за първи път след Втората световна война японски военнослужещи да могат да участват в мисии зад граница. Представителят на опозицията Тецуро Фукуяма произнесе пламенна реч, в която обясни мотивите за внасяне на предложение да се възпрепятства приемането на новия закон.

„Вслушва ли се управляващата партия в гласа на хората. Можете да правите каквото си искате, понеже имате мнозинство. Това ли си мислите?”, заяви той просълзен.

Последва крайно нетипична за японския парламент сцена - членове на опозицията и на управляващата коалиция обградиха председателя на комисия и ожесточено се блъскаха и дърпаха.

Напрежението се изостри след многократно отлагане на гласуването на закона. В знак на протест парламентаристи блокираха вратите и коридорите на сградата.

Общо 13 души са били арестувани в сряда вечерта по време на протест с около 13 000 участници пред парламента, съобщиха световните медии. Десетки хиляди хора участваха в протестни шествия по улиците почти всекидневно в последните седмици в Япония, където протестите са рядко явление.

Спорният закон за „колективна самоотбрана” е предложен от министър-председателят Шинзо Абе, който смята, че Япония има нужда от по-смела позиция по темата за сигурността. Според него страната трябва да е готова за нови предизвикателства, като тези идващи от Китай.

Сегашната пацифистка конституция на Япония беше приета напосредствено след края на Втората световна война - през 1947 г. Тя изключва военните действия като вариант за разрешаване на международни конфликти, в които страната е замесена.