Американският самолетен производител „Боинг” обяви, че временно спира производството на пътническия самолет „737 Mакс”.

Мярката се налага, след като най-продаваният модел на компанията беше спрян от употреба заради две тежки катастрофи, в които загинаха над 340 души, пише „Ройтерс”.

„Боинг” обяви, че спирането на производството на нови самолети ще им позволи да довършат вече започнати и складирани други машини, а съкращения или временно замразяване на работни места няма да има.

Работниците, които правят „737 Mакс”, ще бъдат пренасочени към други проекти, като в момента има около 400 самолета, които се нуждаят от довършване.

От компанията казаха, че спирането на модела е най-малко лошият вариант за действие, като за него са допринесли редица фактори, сред които отлагането на новото сертифициране на самолета за 2020 г.

На 29 октомври 2018 г. самолет „737 Mакс” излита от столицата на Индонезия – Джакарта. 12 минути по-късно се разбива в Яванско море, край остров Ява. Всички 189 пътници и екипаж на борда загиват.

На 10 март 2019 г. полет на „Етиопските авиолинии” от Адис Абеба. В подобни обстоятелства като при първия инцидент, самолетът се разбива шест минути след излитане, а всички 157 души на борда загиват.

Заради трагичните инциденти „Боинг” обяви на уебстраницата си, че е създаден облекчителен фонд за помощ с вложени 100 млн. долара в него. Целта е да се помогне на близките на загиналите при авиокатастрофите.