Потенциални купувачи са започнали да наддават за покупка на парче от въжето, на което през 2006 г. беше обесен сваленият иракски диктатор Саддам Хюсеин, съобщава "Ал Араби ал Джадид" като се позовава на неназован иракски политик.

Сред желаещите имало различни хора: богато израелско семейство, иранска религиозна организация, двама кувейтски бизнесмени. Те се опитвали да се свържат с човека, който още пази въжето. Става дума за Муафак ал-Рубайе, съветник по националната сигурност в периода 2004-2009 г., който държал въжето завързано като клуп около врата на бюст на сваления тиранин в дома си в иракския град Кадимия.

Рубайе е получил предложение от 7 млн. долара, съобщава "Ал Араби ал Джадид", но той отказал, тъй като вероятно се стреми към по-висока сума. Засега няма официално потвърждение нито от Рубайе, нито от иракското правителство за това, че зловещият артефакт подлежи на продан.

През 2013 г. пред в. "Индипендънт" Рубайе разкри, че негови хора му донесли част от въжето, след като свалили от бесилката трупа на Саддам Хюсеин. След това посочил към бюст на диктатора, на чийто врат висяла примка и обяснил, че с жеста си искал да се отнесе подобаващо към въжето.

Рубайе е шиит, който е прекарал много години в изгнание в чужбина, и описва пред "Индипендънт" преживяното по време на обесването на Саддам: "Не го гледах като отмъщение за трите пъти, при които главорезите от неговите служби за сигурност ме арестуваха и измъчваха. Надявах се да видя как той показва някакво разкаяние за ужасяващите си престъпления, за стотиците хиляди от неговите собствени съграждани, убити от него и неговите палачи... Но такова нещо не се случи. Мога да кажа, че не беше религиозен човек. Трябваше да го подсетим да каже "Аллах уакбар" /Бог е велик/, преди да умре."

Хюсеин е бил погребан в родния му град Ал-Ауджа, на стотина киломентра северно от багдад. След като Ирак излезе от хаоса през последните години, гробът на диктатора се превърнал в място на сблъсъци между сунитските племенни групи и шиитските милиции. Според агенция Ройтерс миналата година местните племенни водачи наредили тялото да бъде ексхумирано тайно и да бъде преместено, за да не бъде унищожено от шиитските екстремисти.