Блокираните от вчера в хотел в Тенерифе туристи заради регистриран случай на коронавирус ще бъдат освободени след тест за заболяването. Това съобщи Салвадор Ила, министър на здравеопазването на Испания.

„На всички хора в хотела ще бъдат направени тестове за вируса. Който няма симптоми, ще бъде освободен. Но проверката ще отнеме няколко дни“, уточни министърът.

Карантината беше наложена, след като гост – италиански лекар, беше диагностициран с коронавирус. Съпругата му също е заразена.

Засега близо 1000 гости и служители на хотела остават под карантина. Сред тях е и семейство българи. Те се оплакаха от липса на достатъчно информация за случващото се и за това кога ще бъдат освободени от хотела, за да се приберат.

Притеснения за коронавируса има в съседна Румъния. Италианец, носител на заразата, е бил в Крайова преди дни. Сега той е под карантина в италианския град Римини, а румънските власти казват, че няма болни в страната.

Над 300 са вече заразените в Италия. А коронавирусът продължава да се разпространява от европейското си огнище.

Франция и Германия съобщиха за нови заболели. Първи случай беше потвърден и в Латинска Америка – бразилец, пътувал до Италия.

Другото огнище на вируса, което тревожи здравните експерти, е Иран. По официални данни там заболелите са под 100, но мнозина се опасяват от прикриване на информация от страна на властите.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 422 23 10 20
Света 918144 59825 46069 193350
Заразени* Нови Починали
България 422 23 10
Света 918144 59825 46069
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer