В планината Синджар в Северен Ирак има много по-малко откъснати бежанци, отколкото се смяташе. Те са в по-добро състояние от очакваното, съобщи Пентагонът, след като американски военни се запознаха на място със ситуацията в Синджар.

По-рано се смяташе, че в планината има около 30 000 бежанци, блокирани от джихадистите. Лондон и Вашингтон подготвяха операция за спасяването им.

Сега стана ясно, че там има далеч по-малко язиди от очакванията. Това, според Пентагона, се дължи на спускането на хуманитарна помощ, въздушните удари по екстемистите от „Ислямска държава", усилията на кюрдските сили и възможността хиляди язиди да се евакуират от планината всяка нощ през последните няколко дни.

„Оставащите хора са в добро състояние и продължават да имат храна и вода от спусната от нас помощ”, допълва говорителят.

Междувременно темата Ирак стана повод за роредна конфронтация между Русия и САЩ. Според председателя на комитета по международните отношения в Съвета на Федерацията, ситуацията в Ирак е поредното потвърждение за провала на САЩ в „разпространението на демокрацията" в Близкия Изток.